10 lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

32 Flares 32 Flares ×

misleiding detectie

Geloof het of niet, maar slechts een klein percentage van de manier waarop we met elkaar communiceren is door middel van woorden. De mens communiceert in de eerste plaats door middel van lichaamstaal. Recente studies hebben geconcludeerd dat onze interactie voor ongeveer 65% bestaat uit lichaamstaal en maar liefst 80% wordt beschouwd als ‘non-verbale’ communicatie. Toch is het zo dat we lichaamstaal tijdens het voeren van een gesprek maar al te vaak over het hoofd zien. 

Het leren lezen en begrijpen van lichaamstaal is van niet te onderschatten waarde; het stelt ons in staat om tijdens een interactie belangrijke aanwijzingen waar te nemen over wat andere mensen echt denken en voelen. Bovendien maakt het ons meer bewust van de manier waarop we ons zelf projecteren via onze gebaren, waardoor we effectief invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop we door anderen worden waargenomen.

 

Leugenspotters zijn lichaamstaal experts

Lichaamstaal dient ook als krachtig wapen voor getrainde leugenspotters. Onderzoek wijst uit dat er verschillende verbale aanwijzingen zijn om een leugenaar te ontmaskeren, maar doorgewinterde leugenaars zijn vaak kunstenaars in het fabriceren van geloofwaardige verhalen en meesters in het zorgvuldig afwegen van hun woorden. Vandaar dat professionele leugenspotters experts zijn op het gebied van lichaamstaal en tijdens een interactie gespitst zijn op zowel verbale- als lichamelijke aanwijzingen voor misleiding.

Pamela Meyer, auteur van het boek Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception verschaft inzicht in de manieren die worden gebruikt door mensen die getraind zijn om misleiding te herkennen. Meyer bespreekt zowel verbale- als lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren. Hieronder vind je de 10 meest voorkomende aanwijzingen voor misleiding die je kunt aflezen aan iemands lichaamstaal.

 

 

1. Het hoofd – leugenaars knikken ‘ja’ terwijl ze ‘nee’ zeggen

Als het centrum van onze hersenen en sensatieprikkels (oren, neus, mond, ogen) kan het hoofd er een eigen wil op nahouden wanneer we ons concentreren op andere zaken, zoals het verzinnen en vertellen van een misleidend verhaal. Leugenaars hebben dan ook de gewoonte om ‘ja’ te knikken terwijl ze ‘nee’ zeggen en vice versa. Iemand die zich hier bewust van is zal er versteld van staan hoe vaak mensen dit doen.

 

2. Het gezicht – leugenaars friemelen aan hun gezicht

Wanneer we gespannen of zenuwachtig zijn krabbelen we aan onze neus, trekken we aan onze oren, friemelen we aan onze onderlip en spelen we met ons haar. Het zijn volkomen normale menselijke trekjes, die uiting geven aan onze nervositeit. Onderzoek wijst uit dat ook mensen die de spanning van het liegen ervaren, de gewoonte hebben om dit soort nerveuze trekjes te vertonen. Wanneer iemand tijdens het vertellen van een verhaal voortdurend met zijn gezicht speelt, moet je er dus bedacht op zijn dat er nervositeit in het spel is; of de persoon in kwestie nu de waarheid spreekt of niet.

 

 

3. De schouders – leugenaars halen hun schouders gedeeltelijk op

Schouders spreken vaak boekdelen. We trekken onze schouders op als we ons ongemakkelijk voelen en laten ze zakken bij gevoelens van ergernis en irritatie. Een korte maar volledig symmetrische schouderophaling kan “Ik weet het niet” of “Het kan me niet schelen” betekenen. Wanneer iemand zijn schouders echter slechts gedeeltelijk ophaalt, is de kans groot dat er bedrog in het spel is. Een onvolledige en onsymmetrische schouderophaling is meestal niet oprecht en komt zelden overeen met wat iemand zegt of denkt.

 

4. De romp – leugenaars houden hun bovenlichaam stijf

Het is volkomen natuurlijk om ons bovenlichaam te bewegen tijdens het praten. Achterover en naar voren leunen om iets te benadrukken zijn normale onderdelen van een oprechte verhaalvertelling. Wanneer iemand tijdens een gesprek zijn bovenlichaam opvallend stijf houdt, is er reden tot argwaan. Leugenaars hebben namelijk de neiging om hun bovenlichaam te verstijven om te voorkomen dat ze onbewust emotionele gebaren vertonen die hun onwaarheden prijs geven. Wees eveneens op je hoede wanneer iemand bij het beantwoorden van een vraag naar achteren leunt of zijn bovenlichaam wegdraait van de vraagsteller; ook het creëren van afstand kan een aanwijzing zijn voor misleiding.

 

 

5. De armen – leugenaars houden hun armen gekruist

Wanneer we een open, gastvrije en waarheidsgetrouwe houding aannemen, hebben we de gewoonte om onze armen in een open positie te houden, met onze handpalmen omhoog. Van mensen die hun armen gekruist houden kunnen we echter een meer gesloten, beschermende en misleidende reactie verwachten. Een leugenaar heeft bovendien de neiging om zijn armen voortdurend in deze gekruiste positie te houden; bang dat eventuele onnatuurlijke handgebaren zijn oneerlijkheid aan het licht zullen brengen.

 

Lees ook:  10 verbale aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

 

Pamela Meyer lichamelijke aanwijzingen voor misleiding

 

6. De handen – leugenaars verbergen hun handen

De handen zijn een van de meest expressieve delen van ons lichaam. In een oprecht gesprek gebruiken we onze handen voortdurend om onze woorden te accentueren en te benadrukken. Wanneer iemand in een gesprek zijn handen niet gebruikt, bijvoorbeeld door ze in zijn zakken, onder zijn oksels of achter zijn rug te houden, kan dit erop duiden dat de persoon in kwestie niet helemaal eerlijk is. Let ook op zogenaamde ‘zelf troostende’ gebaren: iemand die onder druk staat, heeft de neiging zichzelf te ‘troosten’ door bijvoorbeeld over zijn eigen achterhoofd te strelen, over zijn arm te stelen of in zijn handen te wrijven. Gebalde vuisten en gevouwen handpalmen kunnen wijzen op terughoudendheid.

 

 

7. De benen – leugenaars spreiden hun benen en wrijven met hun dijen

Onze benen zijn moeilijker onder controle te houden dan de meeste andere lichaamsdelen. Hierdoor vormen de benen voor getrainde leugenspotters een belangrijke bron van informatie over de gemoedstoestand van een persoon. Iemand die een brede houding aanneemt door zijn benen overdreven wijd te spreiden, probeert mogelijk dominant over te komen terwijl hij of zij zich eigenlijk zwak voelt. Iemand die tijdens een gesprek overmatig zijn dijen tegen elkaar wrijft is waarschijnlijk gespannen, wat erop zou kunnen duiden dat de persoon in kwestie niet helemaal de waarheid spreekt.

 

8. De enkels – leugenaars kruisen hun enkels (tijdens het zitten of het leunen)

Experts in deceptie weten dat gekruiste enkels, tijdens het zitten of leunen, een indicator zijn van ongemak of angst. Vandaar dat individuen die (al zittend of leunend) een misleidend verhaal vertellen de gewoonte hebben om hun enkels te kruisen. Let op: wanneer iemand staat kan het kruisen van de enkels ook duiden op mentale activiteit.

 

 

9. De voeten – leugenaars tikken met hun voeten en richten ze naar de deur

Ook de voeten kunnen subtiele aanwijzingen geven over de gemoedstoestand van een persoon. Tikkende of wiebelende voeten zijn, net als het friemelen aan het gezicht en het tegen elkaar wrijven van de dijen, een klassiek teken van zenuwen of nervositeit. Wanneer iemand tijdens een gesprek voortdurend van dit soort nerveuze trekjes vertoont, moet je er bedacht op zijn dat er misleiding in het spel is. Ook de richting waarnaar de voeten wijzen kunnen hints verschaffen; wanneer iemands voeten voortdurend zijn gericht naar de deur, kan dit erop wijzen dat de betreffende persoon het liefst zou maken dat hij weg komt!

 

10. De ‘veiligheidszone’ – leugenaars creëren afstand

Iemand die iets te verbergen heeft, voelt zich vaak bedreigd en in het nauw gedreven door vragen die worden gesteld. Leugenaars hebben dan ook de gewoonte om een ‘veiligheidszone’ om zich heen te creëren; bijvoorbeeld door in een stoel verderop te gaan zitten, door naar achteren te leunen wanneer hen een vraag wordt gesteld, of door onbewust fysieke barrières (een tas of een glas water) tussen zichzelf en de vraagsteller op te zetten.

 

Lees ook:  10 verbale aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

 

 

Don’t miss the next byte; sluit je aan als insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Bewaren

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

32 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 30 Google+ 2 32 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!