10 verbale aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

227 Flares 227 Flares ×

misleiding detectie

Onderzoekers weten al lang dat hoe intelligenter een wezen is, hoe groter het misleidend vermogen ervan. Alle mensen liegen dus en doen dit van kind af aan. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 10 tot 200 keer per dag worden voorgelogen. Mensen die vreemden van elkaar zijn liegen gemiddeld drie keer in de eerste drie minuten nadat ze elkaar hebben ontmoet. Hoewel we in eerste instantie een afkeer lijken te hebben van liegen, wijst onderzoek uit dat we deceptie en misleiding in feite heimelijk hebben geaccepteerd als onderdeel van onze samenleving, onze cultuur en onze geschiedenis.

Liegen is immers zo oud als de mensheid en komt aan bod in de Bijbel en de werken van Shakespeare. We zijn allemaal van tijd tot tijd bereidwillige deelnemers aan misleiding. Bijvoorbeeld omwille van sociale waardigheid; om naasten niet onnodig te kwetsen, teleur te stellen of ongerust te maken. Maar op andere momenten zijn we onbereidwillige deelnemers aan misleiding en worden we het slachtoffer van bedrog en fraude. Met misleiding wordt immers op wereldwijde schaal grof geld verdient.

 

De waarheid boven water krijgen

Echte leugenspotters zijn gewapend met wetenschappelijke kennis over hoe misleiding te herkennen en gebruiken deze kennis om de waarheid boven water te krijgen. Getrainde leugenspotters achterhalen gemiddeld in 90% van de gevallen de waarheid. Onderzoeksresultaten laten zien dat zelfs de beste leugenaars doorgaans steeds dezelfde technieken gebruiken, steeds dezelfde patronen volgen en ook steeds dezelfde fouten maken.

Pamela Meyer, auteur van het boek Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception laat zien welke manieren worden gebruikt door mensen die getraind zijn om misleiding te herkennen. Ze bespreekt zowel verbale- als lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren. Hieronder vind je de 10 meest voorkomende manieren waarop leugenaars hun woorden gebruiken om de waarheid te verdoezelen.

 

 

1. Leugenaars herhalen de volledige vraag

Het volledig herhalen van een vraag is een gemeenschappelijke gewoonte van leugenaars, op zoek naar extra tijd om hun misleidende antwoord voor te bereiden. Stel; je dochter komt thuis van school en je vraagt aan haar: “Hoe is je geschiedenis proefwerk verlopen?” Als je als antwoord krijgt: “Hoe is mijn geschiedenis proefwerk verlopen? Goed hoor!” is de kans groot dat het proefwerk niet al te best is gegaan en je dochter dit met een leugen probeert te camoufleren. In een natuurlijk gesprek herhalen mensen soms wel een deel van de vraag, maar het herhalen van de volledige vraag is hoogst ongebruikelijk, erg onhandig en dus verdacht.

 

2. Leugenaars spreken met een argwanende of verdedigende toon

Ook als je dochter haar stem verlaagt en antwoordt: “Hoezo?!” of: “Hoe bedoel je?!” is het mogelijk dat ze niet de waarheid zal spreken over haar proefwerk. Een argwanende of verdedigende reactie past immers niet bij de alledaagse vraag die haar is gesteld en zou kunnen aangeven dat je dochter iets probeert te verbergen.

 

 

3. Leugenaars gebruiken formele taal 

Hoewel het samentrekken van zinsdelen in het alledaagse taalgebruik normaal is, hebben leugenaars de gewoonte om zich te bedienen van formelere taal. Bill Clinton gaf het klassieke voorbeeld van wat leugenspotters een formele, niet- samengetrokken ontkenning noemen toen hij zei: “I did not have sexual relations with that woman.” De extra nadruk op de ontkenning in formele woorden is nergens voor nodig als iemand de waarheid spreekt. Als Clinton echt onschuldig was had hij waarschijnlijk eerder gezegd: I didn’t have sex with her.”

 

4. Leugenaars vertellen in strikt chronologische volgorde

Om hun misleidende verhaal overeind te houden, hebben leugenaars de gewoonte om vast te houden aan een strikt chronologische volgorde wanneer ze ergens over vertellen. Ze proberen hiermee te voorkomen dat ze struikelen over een misplaatst detail. Iemand die oprecht vertelt over een gedenkwaardige gebeurtenis heeft echter de neiging om terug en vooruit te springen in de tijd. Dit komt omdat gedenkwaardige gebeurtenissen vaak een emotionele component dragen en we vaak als eerste zullen vertellen over de meest aangrijpende beelden op ons netvlies.

 

 

5. Leugenaars zijn gek op eufemismen

Een eufemisme is een woord of zinsdeel waarmee iets zachter, mooier of vriendelijker wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Het zit de menselijke natuur om onszelf te distantiëren van wangedrag. We hebben de neiging om onze fouten kleiner te maken dan ze in werkelijkheid zijn, bijvoorbeeld door te kiezen voor een zachter taalgebruik. Wanneer je een collega confronteert met het feit dat je portemonnee is verdwenen en je collega zegt iets als: “Ik heb je portemonnee niet weggenomen!” is er reden tot argwaan. Wanneer je collega oprecht is zal hij eerder zeggen: “Ik heb je portemonnee niet gestolen!”

 

Lees ook:  10 lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

 

Pamela Meyer verbale aanwijzingen voor misleiding

 

6. Leugenaars over-benadrukken hun ‘eerlijkheid’

Wees op je hoede wanneer je collega zich overmatig bedient van uitspraken als: “Om je de waarheid te zeggen..” “Eerlijk gezegd..” “Ik zweer je..” Wanneer iemand op een overdreven manier zijn eerlijkheid benadrukt, is de kans namelijk groot dat hij helemaal niet zo eerlijk is als dat hij je wilt doen geloven. Voor iemand die de waarheid spreekt is het immers nergens voor nodig om voortdurend op te merken hoe eerlijk hij of zij wel niet is.

 

 

7. Leugenaars vermijden de eerste persoon

In een normale conversatie gebruiken we regelmatig voornaamwoorden; woorden die verwijzen naar iets of iemand anders. Ze kunnen echter worden verwisseld door iemand die probeert extra voorzichtig te zijn met zijn woorden. Stel; een collega wordt door je baas verdacht van het factureren van uren die hij niet heeft gewerkt. Als je collega reageert door te zeggen: “Je mag geen uren factureren die je niet hebt gewerkt!” is de kans groot dat de betreffende collega inderdaad te veel uren heeft gefactureerd. Leugenaars hebben namelijk de neiging om in de derde persoon te spreken en de eerste persoon te vermijden. Wanneer je collega zegt: “Ik mag geen uren factureren die ik niet heb gewerkt!” is het aannemelijker dat hij de waarheid spreekt.

 

8. Leugenaars geven gedetailleerde introducties, maar slaan de hoofdzaken over

Leugenaars die geloofwaardigheid op willen bouwen, zullen hun verhaal zo veel mogelijk voorzien van feitelijke inhoud. Onderzoek wijst uit dat misleidende individuen de gewoonte hebben om meer details toe te voegen rond de proloog van een verhaal en de belangrijkste gebeurtenissen – waar het bedrog in het spel komt – te mijden. Getrainde leugenspotters kunnen direct inhaken op deze scheve vertelstijl door specifieke vragen te stellen over de ontbrekende gegevens.

 

 

9. Leugenaars vermijden categorische ontkenningen

Een categorische ontkenning is een absolute, onvoorwaardelijke ontkenning in alle toonaarden. Iemand die de waarheid spreekt zal er vanzelfsprekend geen enkele moeite mee hebben om iets categorisch te ontkennen. Leugenaars hebben hier doorgaans meer moeite mee en bedienen zich in de regel liever van meer specifiekere ontkenningen. Wanneer je collega tegen je baas zegt: “Ik heb nog nooit in mijn leven een minuut gefactureerd die ik niet heb gewerkt!” is het dus aannemelijker dat hij de waarheid spreekt dan als hij zegt: “Ik heb vorige week echt geen uren gefactureerd die ik niet heb gewerkt!”

 

10. Leugenaars dekken hun verklaringen in

Leugenaars hebben de gewoonte om hun misleidende verklaringen in te dekken, zodat ze altijd nog een uitweg kunnen verzinnen als de waarheid onverhoopt aan het licht zou komen. Ingedekte uitspraken zijn geen absolute indicator voor misleiding, maar je baas zou wel alert moeten zijn wanneer je collega zijn verklaring overmatig probeert in te dekken: “Voor zover ik me kan herinneren heb ik geen uren gefactureerd die ik niet heb gewerkt.” “Voor zover ik weet heb ik alles goed ingevuld.” “Als ik me niet vergis..” “Als ik het goed heb..

 

Wetenschappelijke bevindingen over liegen

  • we liegen vaker tegen vreemden dan tegen mensen die we kennen;
  • extraverte mensen liegen vaker dan introverte mensen;
  • mannen liegen meer over zichzelf dan over of omwille van andere mensen;
  • vrouwen liegen meer om andere mensen te beschermen dan zichzelf;
  • gehuwde stellen liegen gemiddeld een keer per tien interacties;
  • ongehuwde stellen liegen gemiddeld een keer per drie interacties;
  • tieners liegen gemiddeld een keer per vijf interacties tegen hun ouders.

 

Lees ook:  10 lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

 

 

Don’t miss the next byte; sluit je aan als insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Bewaren

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

227 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 226 Google+ 1 227 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!