28 tips voor zakelijk succes van Richard Branson (deel 1)

96 Flares 96 Flares ×

tips voor succes van Richard Branson

Engels zakenman en investeerder Sir Richard Branson behoeft eigenlijk geen introductie. Hij is de enige ondernemer die acht afzonderlijke miljardenbedrijven opbouwde in acht verschillende industrieën – en hij deed het allemaal zonder een diploma in het bedrijfsleven. Bransons Virgin Group bezit vandaag de dag meer dan 200 bedrijven in meer dan 30 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada, Azië, Europa en Zuid-Afrika. Branson is een van de meest succesvolle ondernemers in het Verenigd Koninkrijk en voor velen een icoon van ondernemerschap en een bron van inspiratie. Kortom; een onvervalste self-made man, iemand die respect afdwingt.

Branson toonde al vroeg de eerste tekenen van zijn ondernemersdrang toen hij als 16-jarige stopte met zijn studie om samen met een van zijn vrienden het tijdschrift Student Magazine op te zetten. In 1972 vergaarde Branson wereldwijde bekendheid na het starten van zijn platenlabel Virgin Records, dat met de eerste plaat meteen een wereldwijde hit scoorde. Later bracht het label werk uit van groepen als Genesis, Culture Club, de Sex Pistols en de Rolling Stones, waardoor Virgin Music uitgroeide tot één van de top zes platenmaatschappijen ter wereld.

 

‘Mine is bigger than yours’

In de jaren tachtig groeide het Virgin merk van Richard Branson uit tot een indrukwekkend en succesvol conglomeraat. In 1984 nam Virgin de luchtvaartmaatschappij British Atlantic Airways over, dat vervolgens werd omgedompeld tot Virgin Atlantic. Om zijn nieuwe aanwinst te promoten, liet Branson de uitzonderlijke slogan ‘mine is bigger than yours’ op de zijkant van de Airbus A340 vloot plaatsen. Het zijn onorthodoxe marketingstunts als deze waardoor Branson door de jaren heen binnen de zakelijke wereld het imago verwierf van enfant terrible.

In de jaren negentig startte Branson zijn spoorwegonderneming Virgin Trains (1997) en zijn mobiele telefoonbedrijf Virgin Mobile (1999). The sky isn’t the limit voor Branson, want met zijn nieuwste project Virgin Galactic is hij serieus van plan om ruimtevluchten aan te bieden aan het betalend publiek. Behoorlijk ambitieus voor iemand met een self-made vermogen van 5 miljard dollar, die de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels bijna heeft bereikt en zijn strepen als topondernemer bovenal ruimschoots heeft verdiend.

Volgens Richard Branson zelf is een van de meest lonende aspecten van zijn succes dat het hem in staat stelt om anderen te helpen door te delen wat hij heeft geleerd. Niet voor niks deelt Branson zijn kennis over ondernemerschap en leiderschap in verschillende bestsellers die in de loop der jaren van zijn hand zijn verschenen. Ook in interviews en speeches onthulde hij meer dan eens zijn filosofie over succesvol ondernemerschap.

In dit tweeluik ga ik Bransons belangrijkste tips voor succes met je delen. In het tweede deel neem ik zijn bestseller Like A Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School onder de loep en zal ik enkele van zijn geheimen voor zakelijk succes onthullen. In dit deel bijt ik het spits af met Bransons eigen top 10 tips voor succes, zoals in 2014 gepubliceerd door BBC News en later ook door Branson zelf op  Virgin.com.

 

 

1. Volg je dromen

“Je zult een veel beter leven leiden als je gewoon je passies volgt. De mensen die hun tijd besteden aan het werken aan de dingen die ze graag doen, zijn meestal degenen die het meeste van het leven genieten. Zij zijn ook degenen die het aandurfden om een risico te nemen om hun dromen na te jagen. Het zijn de mensen die er gewoon voor gaan, die eindigen met een kans op een veel spannender leven. Dus volg je dromen; verdiep je in het leven en in de dingen die je interesseren. Als je een bedrijf gaat starten, zorg er dan voor dat het jouw passie is of iets waarvan je echt geniet. Doe het niet alleen vanwege het geld.”

 

2. Maak een positief verschil

“Het eerste wat je moet doen als je ondernemer wilt worden is in principe een idee hebben dat een positief verschil gaat maken in het leven van andere mensen. Als ondernemer ben je in een positie waarin je een enorm verschil kunt maken in deze wereld. Als je niet bereid bent om een positief verschil te maken in het leven van anderen, dan heb je niks te zoeken in het bedrijfsleven.”

 

 

3. Geloof in je ideeën en ben de beste

“Geloof in jezelf en in je bedrijfsplannen kan het verschil maken tussen succes en falen. Het heeft geen enkele zin om iets te doen in het leven als je er geen goed gevoel bij hebt. Je moet passie hebben voor wat je doet en bovendien in staat zijn om anderen te inspireren om deze passie ook te ontwikkelen. Als je niet trots bent op je ideeën en niet gelooft in je plannen, waarom zou een ander dat dan wel doen? Ook moet je ervoor zorgen dat ieder aspect van wat je doet beter is dan de concurrentie. Het zou zinloos zijn geweest om een nieuwe luchtvaartmaatschappij te starten, als deze niet voelbaar beter was dan elke andere luchtvaartmaatschappij in de wereld.”

 

4. Maak plezier en zorg voor je team

“Plezier is een van de meest belangrijke – en onderschatte – ingrediënten van een succesvolle onderneming. Als je geen plezier meer beleeft aan wat je doet, is het misschien tijd om verder te gaan en iets anders te proberen. Zorg er dus als ondernemer voor dat je een werkomgeving creëert dat prettig is om in te werken. Zorg bovendien dat je bedrijf wordt gerund door mensen die oprecht om andere mensen geven, het beste in anderen naar boven halen, anderen prijzen in plaats van bekritiseren en houden van wat ze doen.”

 

 

5. Geef niet op

“Het is zeer belangrijk om niet op te geven. Ik heb situaties meegemaakt, zoals tijdens het oversteken van de Stille Oceaan in een luchtballon, waarbij de kans op ons overleven zeer klein was. Ook als ondernemer zijn er genoeg situaties waarin je met de rug tegen de muur staat en dag en nacht zult moeten werken om problemen te overwinnen. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken door simpelweg niet op te geven, jezelf bij elkaar te rapen en opnieuw te beginnen.”

 

 

adviezen voor succes van Richard Branson

 

6. Maak lijsten en zoek nieuwe uitdagingen

“Ik maak lijsten in overvloed, omdat ik denk dat de kleine details het verschil maken tussen een uitzonderlijk bedrijf en een gemiddeld bedrijf. Details zijn erg belangrijk en ook vind ik het belangrijk om te blijven zoeken naar nieuwe uitdagingen en doelen. Wanneer je ideeën niet meteen opschrijft, is de kans groot dat ze de volgende morgen zijn verdwenen. Maak lijsten van je doelen en je zult verbaasd staan welke uitdagingen je kunt overwinnen.”

 

 

7. Leer de kunst van het delegeren

“De kunst van het delegeren is een van de belangrijkste vaardigheden die elke ondernemer zou moeten beheersen. Zoek naar mensen die beter zijn dan jezelf om je bedrijf op dagelijkse basis te runnen, zodat je jezelf vrij kunt maken om na te denken over het grotere plaatje en tijd door te brengen met je gezin. Ik weet dat ik een goede ondernemer ben, maar ik ben er niet zeker van dat ik een erg goede manager zou zijn. Mijn geest denkt altijd vooruit en wilt nieuwe dingen creëren. Ik denk dat als ik eenmaal een bedrijf heb opgezet, het is beter als iemand anders het runt.”

 

8. Schakel de TV uit en ga erop uit

“Mijn moeder heeft ons geleerd om geen televisie te kijken. Met mijn eigen kinderen hebben we veel tijd in het Caribisch gebied doorgebracht en daar kijken we nooit televisie. In plaats van heel je leven voor een scherm te zitten, zet de televisie of de computer uit en ga de wereld in. Er zijn zoveel boeiende mensen te ontmoeten, spannende avonturen te beleven en belonende uitdagingen aan te gaan, dat er geen tijd te verliezen is.”

 

 

9. Bewijs het tegendeel

Er zijn mensen die graag meeliften op het succes van anderen, en proberen om over hun rug een paar boeken te verkopen. Het is vervelend, maar je weet dat als je ze aanklaagt of er op ingaat, het alleen maar bekendheid zal geven aan het boek. Dus heb ik moeten leren om dat soort mensen te negeren. Het beste is wat je kunt doen is simpelweg het tegendeel bewijzen op iedere mogelijke manier. Zo is er een bepaalde schrijver die beweert dat Virgin Galactic slechts een ‘witte olifant’ is. Later dit jaar zullen we het tegendeel bewijzen.

 

10. Doe wat je lief is

“Je leeft maar een keer, dus ik zou datgene doen waar je van geniet. Ik heb mijn eigen kleine eiland in het Caribisch gebied, maar als we op dat eiland zijn hebben we de neiging om gewoon in de keuken te leven. De waarheid is; zolang je een keuken hebt met ruimte voor een bank, een slaapkamer en een partner die je liefde heeft, heb echt niet veel anders nodig.”

 

 

 

Lees ook:   28 tips voor zakelijk succes van Richard Branson (deel 2)

 

 

Sluit je aan als Powerbytez insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

96 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 95 Google+ 1 96 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!