8 geheime wapens van een self-development freak (deel 1)

11 Flares 11 Flares ×

persoonlijke ontwikkeling

Wat zou je zeggen als Warren Buffett je zou vragen om hem te ontmoeten in zijn villa in Omaha, Nebraska, waar hij alle geheimen over het investeren in de aandelenmarkt met je zou delen? Hoe zou je reageren als Richard Branson je zou uitnodigen op zijn prive-eiland in het Caribisch gebied voor een één-op-één les in succesvol ondernemerschap? Wat zou je doen als je de kans kreeg om samen met Arnold Schwarzenegger te trainen in het legendarische Gold’s Gym in Venice Beach, Californië?

De kans is groot dat je deze unieke kans niet aan je voorbij zou laten gaan en desnoods van je laatste spaarcenten een vliegticket zou boeken. De kennis die je kunt opdoen van zulke experts is namelijk van onschatbare waarde en kan je hele leven plotsklaps doen veranderen. Immers, bij ’s werelds meest succesvolle mensen stond ooit zo’n leermeester aan de basis van hun succes.

 

Geheimen van de smid en kneepjes van het vak

Voor Bill Gates was dat Ed Roberts; de ontwikkelaar van de rekenmachine en de Altair 8800 microcomputer. Steve Jobs liet zich inspireren door Robert Friedland; een mijnbouw magnaat met wie hij een interesse deelde in oosterse spiritualiteit. Warren Buffett groeide uit tot een van ’s werelds meest succesvolle investeerders nadat hij in contact kwam met econoom en investeerder Benjamin Graham. Oprah Winfrey dankt haar enorme successen aan Mary Duncan; één van de leraressen op haar basisschool in Nashville. Michael Jordan leerde alle kneepjes van het basketbal vak van zijn coach en mentor Dean Smith. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Stel je eens voor wat voor impact het zou hebben op jouw leven als jij ook zo’n leermeester had die jou alle geheimen van de smid en kneepjes van het vak zou leren!

 

Kies je eigen leermeesters

Wat als ik je vertel dat het wel degelijk mogelijk is om te leren van de meesters? Sterker nog; bepaalt zelf wie je kiest als leermeester én je hoeft er de deur niet eens voor uit! Steve Jobs, Richard Branson, Warren Buffett en vele anderen zijn allemaal bij mij thuis, waar ik op ieder gewenst moment van ze kan leren. Ze bevinden zich namelijk stuk voor stuk in mijn boekenkast en op mijn harde schijf in vele e-books, seminars, interviews en speeches.

Je hoeft dus helemaal niet af te reizen naar het Caribisch gebied om je door Branson te laten inspireren en van hem te leren over succesvol ondernemerschap. Hij doet zijn geheimen immers uitgebreid uit de doeken in boeken als Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School. Zo zijn er op ieder denkbaar vlak experts of ‘leermeesters’ te vinden wiens kennis, ervaring, adviezen, tips en tricks beschikbaar zijn voor eenieder die bereid is om zich erin te verdiepen.

.

zelfontwikkeling

..

Mijn eerste leermeester

In mijn geval was de legendarische business coach en ondernemer Jim Rohn de eerste die mij inspireerde om mezelf te verdiepen in ondernemerschap, marketing en persoonlijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Op zijn beurt werd Rohn weer beïnvloed door ondernemer en motiverende spreker John Earl Shoaff. De lessen die Rohn in de vroege jaren ’50 leerde van Shoaff kwamen later ter sprake tijdens zijn seminars. Het zijn déze woorden die op mij persoonlijk een enorme impact hadden en mijn houding tegenover het leven voorgoed hebben veranderd:

 

 

Natuurlijk bepaal je zelf in welke zaken jij jezelf wilt ontwikkelen. Als ondernemer of marketeer dien je immers over andere kwaliteiten en vaardigheden te beschikken dan wanneer je bijvoorbeeld werkzaam bent in de zorg. Toch zijn er volgens mij een aantal vaardigheden of eigenschappen te benoemen die het leven van eenieder die ze bezitten positief kunnen veranderen. Ik noem ze de ‘wapens’ van een self-development ‘freak’.

 

 


 

1. Zelf-motivatie en doorzettingsvermogen

Een goede wijsheid die ik ooit van mijn vader kreeg luidt: ‘Om plannen te maken heb je alleen hersens nodig; om plannen uit te voeren ook karakter.’ Plannen maken doen we allemaal. Of het nu gaat om serieuze plannen om een eigen bedrijf te starten of om de welbekende goede voornemens als stoppen met roken en meer sporten. Plannen vragen echter om aanpassingen in onze dagelijkse gewoontes en we weten allemaal uit eigen ervaring dat dit vaak makkelijker is gezegd dan gedaan. Niet voor niks blijkt uit onderzoek dat slechts 32 procent van de mensen hun plannen uitvoeren en hun goede voornemens volhouden. De rest krijgt last van uitstelgedrag of valt binnen de kortste keren weer terug in de oude levensstijl.

 

zelfmotivatie en doorzettingsvermogen

 

Welk briljant plan of goed voornemen je ook hebt, zelf-motivatie en doorzettingsvermogen zijn de allereerste vaardigheden die je bij jezelf dient te ontwikkelen. Je zult immers nooit iets leren en geen enkele andere vaardigheid ontwikkelen als je jezelf niet eerst kunt motiveren om simpelweg aan de slag te gaan. Ook zul je niet bijster ver komen als je niet beschikt over het vermogen om door te zetten en vol te houden. Zelf-motivatie en doorzettingsvermogen stellen je staat om jezelf te voortdurend te triggeren om de kansen en mogelijkheden die op je pad komen niet alleen te zien, maar ook te grijpen en optimaal te benutten. Stel je maar eens voor hoe drastisch jouw leven zou veranderen als jij deze onvoorstelbaar krachtige ‘wapens’ zou bezitten!

 

Waar te beginnen?

Een mooie introductie op het gebied van zelf-motivatie is de geprezen TEDx talk van Scott Geller; professor aan Virginia Tech en directeur van de afdeling psychologie van het ‘Center For Applied Behavior Systems’. In zijn TEDx Talk The Psychology of Self-Motivation doet Geller aan de hand van een aantal psychologische inzichten uit de doeken hoe we onszelf het beste kunnen motiveren. Scott Geller schreef overigens ook vele artikelen en boeken, waaronder de bestseller When No One’s Watching: Living and Leading Self-Motivation.

 

 

Een van de meer memorabele masterclasses op het gebied van zelf-motivatie is wat mij betreft de Motivation Master Class van marketing specialist Jim Connolly. Connolly is de oprichter van Jim’s Marketing Blog; één van de meest invloedrijke marketing blogs in het Verenigd Koninkrijk. In zijn masterclass bespreekt hij een viertal even eenvoudige als doeltreffende technieken waarmee je zowel jezelf als anderen keer op keer zult weten te motiveren.

Een boek dat ik zelf nog niet heb gelezen maar wel op mijn ‘must-read’ lijst staat is Eat That Frog: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time. In dit boek geeft self-development goeroe Brian Tracey 21 praktische adviezen om uitstelgedrag te voorkomen en meer gedaan te krijgen in minder tijd, zodat het leveren van topprestaties een gewoonte wordt. Eat That Frog gaat dus niet alleen over zelf-motivatie, maar beslaat ook een ander krachtig ‘wapen’ dat in het laatste deel van deze serie aan bod komt: timemanagement.

 


 

2. Creatief denkvermogen

Je hebt jezelf weten te motiveren om eindelijk eens van start te gaan met het uitvoeren van al die geniale plannen? Dan sta je nu vast te springen om op zoek te gaan naar creatieve manieren om je plannen uit te voeren. Maar wat nu als blijkt dat je ondanks je tomeloze motivatie last hebt van een creatieve blokkade? Wat als je simpelweg geen inspiratie kunt vinden en er niks zinnigs uit de pen lijkt te komen? Dan wordt het tijd om een tweede ‘wapen’ in te zetten: creatief denkvermogen. 

Creatief denkvermogen stelt je in staat om je fantasie optimaal te benutten en buiten de kaders te denken. Het is een onmisbare vaardigheid wanneer het gaat om het ontwikkelen van nieuwe dingen, het verzinnen van originele oplossingen en het bedenken van nieuwe werkwijzen. Creatief denkvermogen biedt inspiratie en bevordert innovatie. Het trekt je vooruit richting de toekomst.

 

creativiteit

 

Er bestaan er verschillende technieken om creatief denkvermogen te ontwikkelen:

  • Mindmapping

Een techniek die werd bedacht door Brits psycholoog Tony Buzan, waarbij het visueel ordenen van ideeën, suggesties, gedachten en hun onderlinge relaties centraal staat. Een mindmap is in feite een diagram opgebouwd uit woorden en/of tekeningen die zijn geordend rond een centraal thema, in de vorm van een boomstructuur. Op deze manier kun je op een snelle en overzichtelijke manier structuur geven aan je denkproces. Je kunt een mindmap maken op papier, maar er zijn ook apps als Mindomo en Simplemind+ waarmee je eenvoudig een mindmap kunt maken.

  • Brainwriting

Een methode die veel overeenkomsten heeft met brainstormen, alleen worden ideeën niet uitgesproken maar opgeschreven. Er wordt schriftelijk een centrale vraag of probleemstelling voorgelegd om in groepsverband creatieve en originele suggesties te verzamelen. De deelnemers kunnen hun eigen ideeën opschrijven maar ook de ideeën en opmerkingen van anderen aanvullen of van opbouwend commentaar voorzien.

  • SCAMPER-methode

Net als brainwriting een brainstorm methode die stimuleert om vragen te stellen die nieuwe invalshoeken forceren. De methode gaat uit van een lijst met vragen, waarbij de eerste letters van de vragen samen het acroniem SCAMPER vormen.

  • Zes denkhoeden-methode

Een methode die werd bedacht door Edward de Bono; Brits psycholoog en autoriteit op het gebied van conceptueel denken. Via deze methode wordt het denkproces opgesplitst in verschillende denkrichtingen, die door een zestal gekleurde hoeden worden uitgebeeld. Door vanuit zes verschillende invalshoeken naar een probleem te kijken kom je sneller tot een heldere oplossing.

 

Waar te beginnen?

Creatief denkvermogen ontwikkel je simpelweg door te beginnen met het toepassen van een of meerdere van de bovenstaande technieken. Het klinkt misschien als een open deur, maar hoe vaker je deze simpele methodes gebruikt, des te sneller je de kneepjes onder de knie zult krijgen. Dus zoek uit bij welke methode je het meeste bent gebaat en ga ermee aan de slag. Als je niet weet waar je moet beginnen dan is het boek Six Thinking Hats van Edward de Bono wellicht een goed startpunt. Voor welke techniek je ook kiest, je zult er een leven lang profijt van hebben als je eenmaal beschikt over het ‘wapen’ dat creatief denkvermogen heet!

 

 


 

Lees ook:   8 geheime wapens van een self-development freak (deel 2)

 

 

Sluit je aan als Powerbytez insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

11 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 10 Google+ 1 11 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!