8 geheime wapens van een self-development freak (deel 3)

7 Flares 7 Flares ×

Self development zelfontwikkeling persoonlijke ontwikkeling

Self-development gaat over het ontwikkelen van een scala aan eigenschappen en vaardigheden die het mogelijk maken je doelen te bereiken en de kwaliteit van je leven aanzienlijk te verbeteren. Afhankelijk van onder andere je persoonlijke interessegebieden en je beroep zijn er talloze zaken waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Zo dient een ondernemer over andere kwaliteiten en vaardigheden te beschikken dan iemand die werkzaam is in de zorg. Toch zijn er volgens mij een aantal vaardigheden waar je veel voordeel mee kunt behalen, ongeacht de sector waarin je werkzaam bent.

In het eerste deel van deze serie sprak ik over de vaardigheden ‘zelf-motivatie’ en ‘creatief denkvermogen’. In het tweede deel kwamen de vaardigheden ‘persoonlijk leiderschap’, ‘communicatieve vaardigheden’ en ‘invloed en overtuigingskracht’ aan bod. In het laatste deel van deze reeks bespreek ik nog drie vaardigheden die een ongekende impact kunnen hebben op het leven van eenieder die deze krachtige ‘wapens’ bezitten.

 


 

6. Misleiding

Eén van de vaardigheden waar je je mijns inziens in zou moeten verdiepen is misleiding. Begrijp me niet verkeerd, ik heb het niét over het worden van een eersteklas leugenaar, maar over de kunst van het begrijpen en herkennen van misleiding. Het wetenschappelijk bewijs liegt er namelijk niet om; we liegen allemaal en we hebben misleiding stiekem geaccepteerd als onderdeel van onze samenleving. Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld maar liefst 10 tot 200 keer per dag worden voorgelogen. Vaak gaat het hier om vrij onschuldige ‘leugens om bestwil’, bijvoorbeeld om naasten niet onnodig te kwetsen of ongerust te maken. Maar op andere momenten worden we het slachtoffer van oplichting, bedrog en fraude met alle gevolgen van dien.

 

Misleiding

 

Misleiding herkennen

Waarschijnlijk hoef ik niet nader toe te lichten waarom het herkennen van misleiding een erg waardevolle vaardigheid is. Als getraind leugenspotter ben je gewapend met wetenschappelijke kennis over hoe misleiding te herkennen aan de hand van verschillende verbale- en lichamelijke kenmerken. Met deze kennis kun je jezelf wapenen tegen de misleidende praktijken van leugenaars, jokkebrokken en andere liegbeesten. Het stelt je in staat om de waarheid boven water te krijgen en voorkomt dat je het slachtoffer wordt van oplichting en bedrog.

 

Misleiding begrijpen

Naast het herkennen van misleiding is ook het begrijpen ervan een belangrijk aspect van misleiding als vaardigheid. Zoals gezegd bedienen niet alleen kwaadwillige oplichters en fraudeurs zich van misleidende praktijken; ook je kinderen, je partner, je buurman, je baas en je collega’s verdoezelen van tijd tot tijd de waarheid en vertellen leugens om bestwil. Hoe eerlijk we zijn in een bepaalde situatie heeft namelijk niet zo veel te maken met onze persoonlijkheid maar blijkt sterk afhankelijk van diverse factoren en invloeden van buitenaf en kan dus per situatie verschillen. Het leren begrijpen van de beweegredenen van een misleidend persoon in een specifieke situatie stelt je in staat om de betreffende leugen in het juiste perspectief te zien.

 

Waar te beginnen?

Wanneer het gaat over het begrijpen van misleiding is The Honest Truth About Dishonesty van Dan Ariely, professor in psychologie en de gedragseconomie, het beste startpunt. In dit boeiende boek maakt Ariely gebruik van verschillende experimenten om de ware aard van oneerlijkheid te onderzoeken en introduceert hij betere handvatten voor eerlijk gedrag.

 

 

In het boek Liespotting: Proven Techniques to Detect Deception doet misleiding-expert Pamela Meyer uit de doeken welke methodes worden gebruikt door professionele leugenspotters die erin zijn getraind om misleiding te herkennen. Ze bespreekt zowel verbale- als lichamelijke aanwijzingen voor misleiding. In het Powerbytez artikel 10 verbale aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren lees je de meest voorkomende manieren waarop leugenaars hun woorden gebruiken om de waarheid te verdoezelen. In het stuk 10 lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren vind je de meest voorkomende aanwijzingen voor misleiding die je kunt aflezen aan iemands non-verbale communicatie en lichaamstaal.

 


 

7. Personal branding

Personal branding is de kunst van het beschouwen van jezelf als een merk (brand) en het profileren van jezelf ten opzichte van anderen (toekomstige werkgevers, potentiële opdrachtgevers, partners, ect.) zodat je de gewenste beelden en associaties oproept. Net als bij andere merken is het hierbij van belang om jezelf te onderscheiden van de grijze massa door jouw unieke persoonlijkheid, kennis, ervaring, talenten en drijfveren bewust op de voorgrond te plaatsen. Personal branding stelt je in staat om de manier waarop anderen je aanschouwen en over je denken positief te beïnvloeden, waardoor je concurrentievoordeel kunt behalen als ondernemer, ZZP’er, manager, maar ook wanneer je solliciteert naar een nieuwe baan.

 

personal branding

 

Bij personal branding gaat het dus in essentie om het het bewust etaleren van jezelf als merk. Hierbij is het van belang dat in jouw merk een duidelijk herkenbare, constante factor zit. Met andere woorden: alle onderdelen van jouw merk moeten met elkaar overeenstemmen en bijdragen aan het specifieke beeld dat je wilt uitdragen. Werken aan je personal brand betekent consistent communiceren wie je bent, waar je voor staat, wat jouw specialiteiten zijn en wat jou onderscheidt van de rest; zowel offline (tijdens sollicitatiegesprekken, netwerkborrels en meetings) als online (via sociale media en blogartikelen).

 

Waar te beginnen?

Eén van de meer memorabele boeken over personal branding is wat mij betreft Me 2.0: Build a Powerful Brand to Achieve Career Success van personal branding-goeroe Dan Schawbel. In deze bestseller bespreekt  Schawbel een aantal effectieve stappen voor het creëren, communiceren en onderhouden van jouw persoonlijke merk. Ook laat hij zien hoe gevestigde professionals de kracht van online media benutten voor het opbouwen en onderhouden van hun brand.

 


 

8. Timemanagement

De laatste universele vaardigheid die een positief verschil kan maken in je zakelijke- en privéleven is timemanagement. Simpel gezegd draait het bij timemanagement om het zo verstandig en efficiënt omgaan met je beschikbare tijd. Timemanagement omvat een scala aan vaardigheden, instrumenten en technieken die je in kunt zetten om de tijd die je nodig hebt om specifieke taken en doelen te bereiken te controleren. Het toepassen van timemanagement stelt je in staat om je werkgewoonten te optimaliseren en je tijd zo slim mogelijk in te delen, waardoor je jouw productiviteit kunt opschroeven naar het hoogst haalbare niveau.

 

timemanagement

.

Waar te beginnen?

‘Getting things done’ een methode ontwikkeld door timemanagement consultant David Allen. Zijn boek Getting Things Done: The Art of Stress-Free Productivity  helpt je om nieuwe mentale vaardigheden te ontwikkelen om je beschikbare tijd zo efficiënt mogelijk in te delen en je productiviteit aanzienlijk te verhogen.

In de bestseller Eat That Frog: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time. geeft self-development expert Brian Tracey 21 praktische adviezen om uitstelgedrag te voorkomen en meer gedaan te krijgen in minder tijd. Eat That Frog gaat over timemanagement, maar verstrekt ook een aantal waardevolle inzichten over zelf-motivatie; een andere krachtig ‘wapen’ dat in het eerste deel van deze serie aan bod kwam.

 

 


 

Dat waren ze, de 8 universele vaardigheden die een enorme impact kunnen hebben jouw zakelijke- en privéleven,  de 8 ‘wapens’ van een self-development ‘freak’:

  • Zelf-motivatie en doorzettingsvermogen
  • Creatief denkvermogen
  • Persoonlijk leiderschap
  • Communicatieve vaardigheden
  • Invloed en overtuigingskracht
  • Misleiding
  • Personal branding
  • Timemanagement

Laat ik afsluiten zoals ik deze serie ben begonnen; met een aantal wijze en inspirerende woorden over zelfontwikkeling van business coach Jim Rohn:

 

 


 

Lees ook:  8 geheime wapens van een self-development freak (deel 1)

Lees ook:  8 geheime wapens van een self-development freak (deel 2)

 

 

Sluit je aan als Powerbytez insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

7 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 5 Google+ 2 7 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!