De kracht van positief denken volgens Norman Vincent Peale

91 Flares 91 Flares ×

positiviteit

Positief denken is een mentale en emotionele houding die zich richt op de zonnige kant van het leven. Mensen met een positieve levenshouding voorzien geluk, gezondheid en succes. Ze verwachten niets dan positieve resultaten, en zijn ervan overtuigd dat ze ieder obstakel kunnen overwinnen. Zakenmagnaat en multimiljonair Donald Trump is zo iemand die sterk gelooft in de kracht van positief denken.

In het najaar van 2013 las ik Trumps bestseller The Art of the Deal, dat voor een deel bestaat uit zijn persoonlijke memoires en deels uit allerlei zakelijke adviezen. In het boek schrijft Trump over zijn jeugd, zijn werk in Brooklyn voorafgaand aan zijn verhuizing naar Manhattan, het tot stand komen van Trump Tower en de Hyatt Hotels en vele andere prestigieuze projecten. Wat mij van The Art of the Deal echter het meest is bijgebleven is Trumps 11-stappen formule voor zakelijk succes, geïnspireerd door een ander controversieel boek dat predikant en auteur Dr. Norman Vincent Peale schreef in 1952: The Power of Positive Thinking.

 

Financiële malaise

Na zijn enorme financiële successen in de jaren 80 beleefde Trump in 1991 zijn eerste zakelijke faillissement, waarbij ook zijn persoonlijke rijkdom was betrokken. Later bekende Trump in een interview dat Norman Vincent Peale en zijn boek over positief denken hem de mentale kracht gaf om zich na een periode van grote financiële malaise terug te vechten naar de top:

“Het dieptepunt was in het begin van 1990. Ik had miljarden dollars schuld en veel mensen dachten dat ik verslagen was. Ik sta ingeschreven in het Guinness Book of World Records voor het maken van de grootste financiële ommekeer in de geschiedenis en ik ben nu veel succesvoller als voorheen. Wat hielp is dat ik weigerde om toe te geven aan de negatieve omstandigheden en ik nooit het geloof in mezelf ben verloren.”

“Vasthoudendheid is een onderdeel van mijn persoonlijkheid; ik ben niet zo snel ontmoedigd. Mijn vader was bevriend met Dr. Norman Vincent Peale en ik had zijn beroemde boek The Power of Positive Thinking gelezen. Ik ben een voorzichtige optimist, maar ook een sterk gelover in de kracht van positiviteit.”

 

Donald Trump The art of the deal de kracht van positief denken

 

De voorvader van het positief denken

Norman Vincent Peale (1898-1993) geldt als de voorvader van het ‘positief denken’. Als predikant had hij jarenlang een eigen radioshow waarin hij predikte over positiviteit en ook in zijn beroemde boekwerk zette hij zijn opvattingen over positief denken uiteen. Enerzijds was The Power of Positive Thinking een groot succes; er werden wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. Anderzijds werd het boek middelpunt van een controverse omdat Peales ideeën niet door geestelijke gezondheidsdeskundigen werden aanvaard. Nog altijd staan Peales opvattingen onder zware kritiek van de wetenschappelijke psychologie. Een belangrijk punt van kritiek is dat het boek vol staat met anekdotes die achterhaald en moeilijk te onderbouwen zijn.

Desondanks is The Power of Positive Thinking een van de meest gelezen en geciteerde boeken in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het boek inspireerde en motiveerde vele miljoenen mensen, waaronder ‘s werelds grootste zakelijke en politieke leiders. Na het overlijden van Peale in 1993 sprak toenmalig president Bill Clinton lovende woorden over hem:

“De naam van Dr. Norman Vincent Peale zal voor altijd geassocieerd worden met de Amerikaanse waarden optimisme en service. Dr. Peale was een optimist die geloofde dat, ongeacht de tegenstellingen en de complexiteit van het moderne leven, iemand kan zegevieren door er simpelweg in te geloven.”

 

In deze blog wil ik enkele inzichten uit het boek met je delen. Welke lessen kunnen we leren van Norman Vincent Peales controversiële ideeën over positief denken?

 

Norman Vincent Peale De kracht van positief denken

 

1. Focus op de dag van vandaag

Volgens Peale kunnen we onszelf een hoop stress besparen door ons te focussen op de dag van vandaag en morgen pas op de dag van morgen. Ook kunnen we zo ons concentratievermogen en hiermee onze prestaties aanzienlijk te verbeteren. Natuurlijk zullen we plannen moeten maken voor de toekomst, maar te veel bezig zijn met de dag van morgen belemmert onbewust onze focus, zodat we minder in staat zijn om ons te concentreren op de taken die voor ons liggen.

 

2. Draag de wereld niet op je schouders

Peale benadrukt dat we onszelf vooral niet al te serieus moeten nemen. We zijn immers niet verantwoordelijk voor alles wat er om ons heen gebeurt. Sommige dingen kunnen we beïnvloeden, maar over andere dingen hebben we totaal geen controle. Net als Stephen Covey in zijn boek The Seven Habits adviseert ook Norman Vincent Peale ons om er een proactieve levenshouding op na te houden door ons te focussen op zaken waar we daadwerkelijk invloed op hebben en ons niet druk te maken over zaken waar we niks aan kunnen veranderen.

 

 

3. Confronteer obstakels

Peale zegt dat wanneer we confrontatie aangaan met de obstakels in ons leven, we zullen merken dat ze niet half zoveel kracht hebben als we van tevoren vaak denken. In de meeste gevallen zien we ergens van tevoren als een berg tegenop, om achteraf tot de conclusie te komen dat het allemaal best wel meeviel. In plaats van het creëren van monsters in ons hoofd en het verzinnen van allerlei smoesjes kunnen we dus maar beter meteen onze schouders eronder zetten. Obstakels zijn er immers om overwonnen te worden.

 

4. Overwin obstakels met inzicht

Hoe mysterieus of beangstigend een obstakel van tevoren ook lijkt te zijn, inzicht kan ons helpen om elke situatie te overwinnen. Een situatie lijkt vaak eng omdat we het niet begrijpen, maar door het doen van de benodigde research en door in gesprek te gaan met experts en ervaringsdeskundigen kunnen we beslagen ten ijs komen en onze obstakels overwinnen.

 

 

5. Verwacht om te krijgen wat je verwacht

Peale gelooft dat iedere situatie waarin we verzeild raken in grote mate wordt beïnvloed door onze houding ten opzichte van de situatie. Onze houding bepaalt immers voor een belangrijk deel ons succes of falen. Wanneer we ervan zijn overtuigd dat we een obstakel kunnen overwinnen, dan kunnen we dat vaak ook. Andersom zijn we verslagen op het moment dat we denken dat we een obstakel niet de baas kunnen. Wanneer we de overtuiging hebben dat we zullen slagen of juist falen, zullen we in de realiteit op zoek gaan naar bewijzen die onze overtuiging bevestigen. Dit noemt men ‘self-fulfilling prophecies’ (zichzelf waarmakende voorspellingen), en is al terug te vinden in de mythologie van de Griekse en Indiase oudheid.

 

Norman Vincent Peale De kracht van positief denken

 

6. Zoek de positieve kanten van obstakels

Voor elk probleem bestaat een oplossing, zegt Peale. Obstakels zijn voor ons brein wat krachttraining is voor onze spieren; ze maken het sterk en krachtig. Door een obstakel te beschouwen als een unieke kans om ons brein te trainen en nieuwe ervaringen op te doen, zien we het niet langer als negatief en zijn we er veel beter tegen opgewassen.

 

 

7. Let op je woordkeuze

Er zit een bepaalde kracht in de woorden die we gebruiken. Wanneer we negatieve woorden gebruiken, hebben we de neiging om meer negatieve gevoelens te ontwikkelen. Andersom zullen we positiever in het leven staan wanneer we ons bedienen van positieve en opbeurende woorden als hopen, geloven, overwinnen, vertrouwen, etc.

 

8. Loop niet te hard van stapel

Haastige spoed is ook volgens Peale maar zelden goed. Hij adviseert ons dan ook om de tijd te nemen voor onze taken en vooral niet te hard van stapel te lopen. Het is soms erg verleidelijk om snel te werken, gezien de tijdwinst die we hiermee kunnen behalen. Maar wanneer we te snel gaan is de kans groot dat we onnodige fouten maken die we niet hadden gemaakt als we een langzamer tempo hadden aangehouden. De meest effectieve manier om onze doelen te behalen is door er de tijd voor te nemen en niet te overhaasten.

 

 

9. Ontwikkel nuttige denkgewoonten

We hebben de neiging om te worden waar we het meeste aan denken, zegt Peale. Met andere woorden: het herhalen van dezelfde gedachten ontwikkelt zich tot een gewoonte en uiteindelijk tot een automatische reflex. Door wat Peale ‘happy thinking’ noemt, zouden we dus in staat zijn om daadwerkelijk gelukkiger te worden. Deze stelling werd overigens nooit wetenschappelijk onderbouwd, maar een beetje happy thinking op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad.

 

10. Leer van je successen

We hebben allemaal wel eens gehoord dat we moeten leren van onze fouten, maar volgens Peale moeten we ook niet vergeten om lering te trekken uit onze successen. Het is nuttig om te achterhalen waarom sommige dingen niet werken, maar het grondig analyseren van de dingen die juist wél werken is minstens even belangrijk.

 

 

 

Don’t miss the next byte; sluit je aan als insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Bewaren

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

91 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 90 Google+ 1 91 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!