De leugens die we vertellen op het CV (infographic)

38 Flares 38 Flares ×

Woman with long nose

Het staat onomstotelijk vast: bij tijd en wijle liegen wij mensen allemaal en doen dit van kind af aan. Enerzijds lijken we een enorme afkeer te hebben van liegen, maar anderzijds wijst onderzoek uit dat we misleiding heimelijk hebben geaccepteerd als onderdeel van onze samenleving, onze cultuur en onze geschiedenis.

Ook wanneer we solliciteren naar een nieuwe baan, is het niet ongebruikelijk dat we ons beter voordoen dan daadwerkelijk het geval is. Het blijkt zelfs dat we sinds de economische crisis met een nog grotere dosis fantasie ons cv in elkaar knutselen dan voorheen. We zijn creatief in het overdrijven onze taken en verantwoordelijkheden, ‘upgraden’ onze functietitels, passen hier en daar de begin en einddatum van functies aan, verdraaien indien nodig de reden van vertrek en geven naar hartenlust valse referenties op.

Naast dit soort ‘kleine’ leugentjes zijn er ook regelmatig grotere leugens terug te vinden op het cv. Denk hierbij aan het oppimpen van die éénjarige thuiscursus tot een volledige hbo opleiding, of zelfs het fabriceren van volledige opleidingen, functies en titels. Uiteraard bedient niet iedereen zich van dit soort praktijken, maar op meer dan de helft van de Nederlandse cv’s zijn in meer of mindere mate onwaarheden terug te vinden.

 

 

Iedereen liegt op het cv, dus ik mag het ook?

Hold your horses! Het feit dat liegen tijdens een sollicitatiegesprek of op het cv gebruikelijk is – en bovendien ondanks de opkomst van sociale media nog lang niet altijd door werkgevers wordt ontdekt – betekent niet dat het erg verstandig is! Wanneer je ‘leugentjes om bestwil’ onverhoopt aan het licht komen bestaat er een reële kans dat je op staande voet wordt ontslagen, ongeacht het aantal dienstjaren. Heb je diploma’s of certificaten vervalst, dan loop je bovendien het risico om juridisch vervolgd te worden; in ieder geval wanneer je werkzaam bent in de retail, de financiële dienstverlening of de gezondheidszorg.

Zelfs wanneer je niet direct uit je functie wordt gezet is je imago wel enorm beschadigd, wat de samenwerking met collega’s en het vertrouwen van leidinggevenden niet ten goede komt. Naast een doodsteek voor je carrière zijn dit soort praktijken bovendien erg onethisch, gezien er hierdoor sprake is van oneerlijke concurrentie tegenover de andere sollicitanten.

Deze infographic van Background Checks illustreert de leugens die we vertellen op het cv.

 

liegen op je cv

 

Ook deze infographic van Bit Rebels laat zien hoe we op ons cv de waarheid verdraaien.

 

leugens op je cv

 

 

Lees ook:   10 verbale aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

Lees ook:   10 lichamelijke aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

 

 

Don’t miss the next byte; sluit je aan als insider!

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

 

 

Bewaren

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

38 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 37 Google+ 1 38 Flares ×

Powerbytez nieuwsbrief (1)

Als PowerBytez insider lees je nieuwste artikelen altijd als aller eerste. Hierdoor loop je telkens één stap voor op de rest! Ook ding je mee naar gratis e-books en e-courses. Don't miss the next byte!


• je ontvangt nooit meer dan één bericht per week
• je kunt op ieder moment weer uitschrijven
• dit formulier wordt vertrouwelijk behandeld

Bewaren

Bewaren

Kennis en inspiratie op een presenteerblaadje in mijn inbox? Waarom niet!